Over ons
Wij, Piet, Carolien, Jelle en Wouter, zijn de vijftiende generatie familie Lap die op Texel rond Den Hoorn boert. Nabij Den Hoorn staat onze boerderij ‘Landbouwbedrijf Bute Weste’. Op het land rondom de boerderij verbouwen we al jaren pootaardappelen, suikerbieten, spinazie, graszaad en granen.
Met dit laatste gewas zijn wij gaan experimenteren en in 2016 begon het te kriebelen om hier meer mee te gaan doen. Er kunnen ontzettend veel producten gemaakt worden van graan. Er zijn diverse graansoorten waar pasta van gemaakt kan worden. De meest geschikte is durumtarwe. Deze harde tarwe wordt weinig in Nederland geteeld maar voornamelijk in Zuid Europa vanwege de warme zomers daar. Toch wilden we eens proberen om durumtarwe te telen op Texelse bodem. Met de juiste teeltmethode groeit dit boven verwachting goed in het zilte Texelse zeeklimaat en inmiddels is het niet meer weg te denken uit ons bouwplan.
In het voorjaar, als de bodem warm en droog genoeg is, kunnen we het graan zaaien. Vervolgens proberen wij het groeiproces zo goed mogelijk te laten verlopen en controleren wij de gewassen regelmatig. Het weer is hierbij de meest belangrijke factor voor het goed slagen van de teelt. Het is tevens een factor waar wij zelf geen invloed op hebben.
Als het graan rijp is gaat Piet of Wouter combinen. Dit is heel precies werk, er kan alleen geoogst worden als het vochtgehalte laag is. Dit is vaak midden op de dag. Bij een lange warmteperiode kan dit ook in de namiddag en avond gebeuren. De weersvoorspellingen worden in de oogstperiode nauwlettend in de gaten gehouden. Het weer speelt wederom een belangrijke rol, in dit geval om te beslissen wanneer het graan geoogst kan gaan worden.
Een combine (maaidorser) is een machine waarmee je het graan oogst. Eerst wordt het graan afknipt en vervolgens wordt de korrel gescheiden van het kaf en het stro. Het kaf (omhulsel van de korrel) wordt door de machine verdeeld over het land, dit is een organische stof voor de bodem. Het stro komt aan de achterkant op de grond terecht en wordt later in balen geperst voor naburige veehouders.
Na de oogst wordt het graan nog eens geschoond met een zeefmachine. Deze zorgt ervoor dat de graankorrels worden gescheiden van de allerlaatste onkruidzaden, kaf en stro. Vervolgens wordt het opgeslagen en belucht om goed droog te kunnen bewaren.
Als alles van het land af gehaald is worden de eerste vrachten naar de molenaar gebracht. De molenaar maalt het graan voor ons. Dit is een ambachtelijk proces wat wij (helaas) nog niet zelf kunnen. De molenaar verwerkt het graan tot perfect gemalen meel en bloem. Om de molen te laten draaien moet er voldoende wind zijn. Ook hier zijn wij dus opnieuw afhankelijk van het weer. Geen wind betekent geen meel en bloem.
Hierna gaan wij aan de slag in onze kleinschalige pastafabriek. Van het meel maken we deeg wat door de pasta machine gaat. Met verschillende mallen kunnen verschillende vormen gemaakt worden. Op dit moment maken wij fusilli, gigli, penne en tagliatelle. Wij kunnen ook leveren aan restaurants. Daarnaast zijn bloem en meel voor horeca bij ons te koop.
Bekijk ons aanbod in onze webshop. Bedrijven kunnen telefonisch, via Whatsapp of via het contactformulier op onze website contact met ons opnemen.
Onze producten zijn niet gluten vrij.
Foto's op deze pagina zijn van: Stefan Krofft en Ruth de Ruwe